Sociologie en Maatschappij

De jongens van de Broederweg

29 min - 2021

In De jongens van de Broederweg volgt regisseur Michiel van de Kamp een jaar lang drie jonge studenten die wonen in hun studentenhuis aan de Broederweg in Kampen. Aan dezelfde straat is hun Universiteit gevestigd: de Theologische Universiteit, die ook wel de domineesfabriek genoemd wordt. Hoe ziet het studentenleven van Simon, Ben en Martin eruit? Wat drijft hen om dominee te worden? In de documentaire is te zien hoe zij - naast alle feestjes van het studentencorps en weekendbaantjes – een antwoord zoeken op de vraag of zij wel klaar zijn om deze levenslange verantwoordelijkheid op zich te nemen.

De burn-out industrie

55 min - 2011

Je kunt pillen gaan slikken, een levenscoach zoeken of zes weken onderduiken in een chique kliniek in de hoop weer vat te krijgen op de doodgewone dingen. Sinds wanneer komen mensen pas tot zichzelf na een echt heftige inzinking en hebben ze hulp van buitenaf nodig om weer te kunnen functioneren in deze maatschappij? Is die hulp ook echt nodig of is het gewoon 'business' die we zelf in stand houden?

Verward

56 min - 2019

De documentaire Verward is door Wills ogen geschoten. Hij is een van de duizenden ‘verwarde’ mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Het aantal meldingen van verwardheid is in de afgelopen acht jaar verdubbeld naar 90.000. Maar het is ontzettend moeilijk om mensen te helpen die, volgens hen, niet verward zijn.

Ubiquity

55 min -  2018

Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?

NPO: 

13 min- 2020

De uitbuiting van de mens door de mens is een schande die al bestaat sinds de wereld geboren is en waarvan de methoden in de loop der tijd zijn geëvolueerd en verergerd. En nu de slavenhandel weer het licht ziet, is het goed om even het geheugen op te frissen om vervolgens iets op te merken over een nieuwe vorm van slavernij. De koloniale periode in de geschiedenis van slavernij onderscheidt zich echter door het welhaast industriële karakter van de slavenhandel.

Overleven in NL: RAUW

25 min- 2008

Tom is de eerste en enige jongen in Nederland die rauw eet. Hij eet dus geen brood, pasta of rijst. Verder neemt hij geen vlees, vis, eieren of kaas of melk. Tom is tien jaar en woont in Amsterdam, een stad waar je overal al het mogelijke eten kunt krijgen. Hij klaagt niet. Wat eet hij eigenlijk wel?.

Seks in de gemeenschappelijke zaal mag

6 min- 2020

De Belgische juf Magalie was 23 jaar toen ze onterecht beschuldigd werd van kindermisbruik. Na zes jaar probeert Magalie opnieuw om juf te zijn. Waar vind je de kracht om door te gaan als de maatschappij zijn oordeel al klaar heeft? Gaat het haar ondanks alles lukken?

Zouden ze het weten

26 min- 2020

De Belgische juf Magalie was 23 jaar toen ze onterecht beschuldigd werd van kindermisbruik. Na zes jaar probeert Magalie opnieuw om juf te zijn. Waar vind je de kracht om door te gaan als de maatschappij zijn oordeel al klaar heeft? Gaat het haar ondanks alles lukken?

Human Extended version

3 afleveringen  2015

Wat maakt ons mens? Een intrigerende vraag, die in deze driedelige online documentaire vanuit verschillende invalshoeken wordt beantwoord. Drie jaar lang heeft filmmaker Yann Arthus-Bertrand 2000 mensen geïnterviewd in 60 landen om tot antwoorden te komen.

Human and the land

42 min  2015

Farming and farmers are the heart of Yann Arthus-Bertrand's work. In his latest film HUMAN, this theme takes a central space. In the continuity of this work, and in collaboration with France Agrimer, he goes beyond it with a sensitive film, dedicated to all those men and women who feed the world.

2Doc - Drie vrouwen

50 min- 2017

Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden. Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders?

Brommers kiek'n

90 min- 2017

2Doc heeft een documentaire gemaakt over het plattelandse leven . Ze hebben jongeren gevolgd over het leven op het platteland

Het mediamijnenveld #MeToo

45 min- 2017

#MeToo is zonder twijfel een van de grootste mediagebeurtenissen van de eeuw. Vanaf het moment dat de hashtag in oktober 2017 voor het eerst werd gebruikt, zijn er steeds meer seksueel misbruikzaken boven komen drijven en wordt er veel over gepubliceerd. Wat is de rol van journalisten bij dit fenomeen? Wanneer stellen zij terecht een misstand aan de kaak en helpen zij de emancipatie van slachtoffers van seksueel machtsmisbruik?

Link naar de video

#MeToo, een jaar later

41 min- 2018

#MeToo is zonder twijfel een van de grootste mediagebeurtenissen van de eeuw. Vanaf het moment dat de hashtag in oktober 2017 voor het eerst werd gebruikt, zijn er steeds meer seksueel misbruikzaken boven komen drijven en wordt er veel over gepubliceerd. Wat is de rol van journalisten bij dit fenomeen? Wanneer stellen zij terecht een misstand aan de kaak en helpen zij de emancipatie van slachtoffers van seksueel machtsmisbruik?

Link naar de video

Over mijn like

21 min- 2019

In Nederland worden op dit moment jongeren behandeld voor een socialmedia-verslaving, terwijl deze verslaving officieel niet bestaat. Een erkende behandeling is er ook nog niet en het kan jaren duren voordat deze er komt. Hoe gaan we in onze maatschappij om met verslaafden als we niet goed weten hoe we ze moeten behandelen? We lopen allemaal met een apparaat op zak waaraan we verslaafd kunnen raken en niemand lijkt zich er druk om te maken. Hoe kan dit eigelijk? Je ziet het in Over Mijn Like.

Overgewicht

54 min- 2013

Een kijkje in het leven van de zwaarlijvige wereldburger. De wereld wordt steeds dikker. Maar hoe erg vinden we dat eigenlijk? Iedereen weet dat fastfood ongezond is. Maar toch blijkt iedereen hier een andere kijk op te hebben.

Swatted

21 min- 2018

Sommige Amerikaanse game-trollen maken er een sport van om een medespeler tijdens een game live te ‘swatten’: ze achterhalen iemands persoonlijke gegevens, vervalsen zijn telefoonnummer, doen een alarmerende valse melding bij noodnummer 911 en zorgen zo dat de persoon in kwestie een arrestatieteam (SWAT-unit) op zijn dak en zo de schrik van zijn leven krijgt terwijl de webcam loopt.

Serie:  In real life

15 afleveringen - 2020

In Real Life Wat gaat er werkelijk om in de hoofden en harten van millennials? Wat houdt ze écht bezig? Dat is het uitgangspunt van In Real Life.Je ziet het échte leven van acht ambitieuze twintigers die op een kruispunt in hun leven staan en zo goed en zo kwaad als het gaat hun weg proberen te vinden.

Link naar de serie

Schuldig

45 min- 2016

Welkom in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een nieuwe documentaireserie van Human waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

Link naar de Serie

Oproerkraaiers

57 min- 2020

In Oproerkraaiers onderzoekt Sunny de relatie tussen actievoerder en de maatschappij en kijkt zij naar wie die actievoerders eigenlijk zijn. Daarvoor trok ze op met een breed scala activisten. Sunny rijdt 's nachts mee op de tractor naar het Malieveld en ze is erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam alle verwachtingen overtreft. Ze laat zich overtuigen tijdens een actie bij een grote varkensslachterij en ze volgt een activist die dakloos is en zich afvraagt waarom er tijdens de crisis veel geld naar bedrijven als KLM en booking.com gaat.

Brandpunt Reporter Pedofilie

39 min- 2013

Hieronder volgt een uitzending van Brandpunt. Zij ontzenuwen de schuldvraag rondom de geaardheid van pedofielen. Naar schatting telt Nederland zo'n 60.000 mannelijke pedofielen waar je nooit van hoort. Onder andere vertelt Roderick dat het logischerwijs niet zo moeilijk is om geen kind te misbruiken.

DOCU: Metropool Hoog Catharijne - Orde & Rust

27 min- 1995

Documentaire uit 1995 over winkelcentrum Hoog-Cathrijne in Utrecht, gemaakt in opdracht van de RVU.

De tunnel is het dramatisch dieptepunt van meer dan twintig jaar drugsoverlast. Winkeliers, zorgverzekeraars, politie en gemeente slaan rond de eeuwwisseling de handen ineen en komen met een plan om de overlast te verminderen en de menselijkheid te verbeteren.

HUMAN - De tegenprestatie

50 min- 2013

Sinds een aantal jaren vragen gemeenten voor een uitkering om een tegenprestatie. Ongeacht leeftijd, opleiding of persoonlijke situatie, als bijstandsgerechtigde moet je iets terugdoen voor de maatschappij. Rotterdam staat bekend als de gemeente die de tegenprestatie het strengst toepast. Deze documentaire laat zien hoe het er achter de schermen bij de Dienst Werk en Inkomen aan toe gaat.

Terug naar de Akbarstraat

Twee afleveringen- 2020

Tweeluik waarin Felix Rottenberg na 20 jaar terugkeert naar de Akbarstraat. In 2002 maakte hij er een documentaireserie waarin hij een schets maakte van een vergeten zwarte wijk met een falend bestuur en vol onderlinge spanningen tussen bevolkingsgroepen. De wijk die ooit te boek stond als 'de slechtste wijk van Nederland' (Vogelaarwijk nummer 1) is grotendeels onherkenbaar, door de immense Stedelijke Vernieuwing die er het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden.

De wasstraat

5 afleveringen - 2021

In deze vijfdelige documentaireserie staan vijf werknemers en de directeur van een hypermoderne wasstraat in Deventer centraal. Het is de plek waar zij zich veilig, gehoord en gezien voelen, maar ook moeten presteren. Naast de persoonlijke portretten, die zich deels afspelen in de privé-omgeving van de hoofdpersonen, toont de wasstraat het leven op de werkvloer, conflicten, dilemma's, humor en verbroedering.

1. Iedereen heeft een beperking

De meeste werknemers van de wasstraat hebben een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Het werken bij de wasstraat biedt hen structuur, trots, eigenwaarde en vriendschap. Tim en Abdul slepen een heftig verleden vol trauma's met zich mee. Maurice en Vincent leggen uit wat het stempel 'beperking' heeft op hun leven.

2. Vaders

Patrick vertelt zijn levensverhaal en gaat met zijn zoontje op pad. Vincent vindt het lastig om weg te gaan bij zijn zieke vader. Toch baalt hij, omdat hij weer tweede is geworden bij de loting van zijn huis. Martin heeft een hele grote wens.

3. Pesten

Maurice kan moeilijk omgaan met tijdsdruk en verandering, maar met de komst van het coronavirus wordt juist alles anders. Rappen geeft hem rust en afleiding. Gelukkig komt zijn idool en vaste klant rapper Snelle langs.

4. Trauma

Denai worstelt met zijn verleden en vindt moeilijk aansluiting bij zijn collega's. Daardoor vlucht hij vaak in drank en blowen en verschijnt hij niet op het werk. Lukt het Martin om hem weer in het gareel te krijgen? Abdul is zijn ID kwijtgeraakt, waardoor zijn toekomst in gevaar komt.

Go Ahead

Patrick laat zijn voetbalclub zien, na zijn zoontje het belangrijkste in zijn leven. Martins droom komt eindelijk uit. Krijgt Abdul dan toch zijn ID terug? Martin brengt kerstpakketten rond.

Schooling the world

65 min- 2010

De engelse documentaire Schooling the World geeft een kijk op modern onderwijs en of dit de beste manier is om kinderen over de hele wereld op te voeden en uiteindelijk een beter leven te geven. De invloed en het effect van de Westerse manier van scholing op andere culturen worden hierbij besproken.