Suïcide

Heb je na het zien van deze video's behoefte om met iemand te praten? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113

Nos op 3 - Waarom we het over zelfdoding moeten hebben

9 min - 2020

Over jongeren die overlijden door zelfdoding berichten media meestal heel terughoudend, uit angst voor kopieergedrag. Maar Nos maakte in 2020 een uitzondering om zowel nabestaanden als onderzoekers benadrukken dat we het gesprek erover aan moeten gaan.

Ntr: Waarom delen jongeren zelfmoord op social media

20 min - 2020

Danny praat met de families van jongeren die zichzelf van het leven beroofd hebben. Zij zaten op online fora waarop ze met anderen spraken over zelfmoord en kregen daar soms zelfs tips en tools om tot daden over te gaan.

#OPENUP - Dennis wilde stoppen met bestaan

5 min - 2017

Dennis is 21 jaar en heeft een zelfmoordpoging gedaan. Hij vertelt zijn schoolgenoten wat er aan de hand was en hoe belangrijk het is om over psychische klachten te praten.

2Doc - Strohalm

49 min

Meer dan een half miljoen Nederlanders denkt jaarlijks langere tijd over zelfdoding. Vaak zonder dat te delen, want praten over  zelfmoordgedachten is taboe. Maar wat gebeurt er als je wél praat met 113 of een anonieme hulplijn?  We horen verhalen over mensen die worstelde met deze gedachtes en deze niet goed durfde te delen. En hoe het er aan toe gaan bij de hulplijnen.

3Lab - Waarom bleef je niet voor mij?

25 min

De moeder van Milou pleegde zelfmoord. In de documentaire Waarom Bleef Je Niet Voor Mij? stelt Milou juist de vragen die niemand haar durfde te vragen. Ze praat met Rebekka, Stef, Hessel en Annabel. Zij zitten nog op de basisschool als hun vader zelfmoord pleegt.

Zembla - Jeroen wilde niet dood

34 min - 2012

Omdat zijn vrouw het vanwege zijn suïcidale gedachtes onverantwoord vindt hem langer thuis te houden,  brengt ze de 43-jarige Jeroen Tomlow Kamerbeek naar GGZ-instelling De Meregaard in Almere. Haar man is zwaar depressief en zij is bang dat hij zichzelf iets aan zal doen. Hij wordt opgenomen en zij denkt dat hij daar veilig is. De praktijk blijkt echter anders als de volgende ochtend de politie voor haar deur staat. Haar man blijkt voor een trein te zijn gesprongen. Zembla onderzoekt met een reconstructie wat er is misgegaan in deze zaak .

3DOC - Waarom wil jij dood?

44 min

Documentaire over hulpverleners die proberen te voorkomen dat mensen zelfmoord plegen. Eind 2013 is in Venlo de eerste poli suïcidepreventie geopend, speciaal bedoeld voor Limburgers met ernstige zelfmoordneigingen. De documentaire volgt psychiater Chloe en sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen Geert en Bert in gesprek met mensen die zo wanhopig zijn dat ze niet meer verder willen leven.

Doc2 - Als je kind er niet meer is

45 min

In deze documentairen volgen we twee ouderparen die met de onverwachte dood van hun dochters moeten omgaan. Hoe ga je om met zo’n verschrikkelijke gebeurtenis, met de machteloosheid, het schuldgevoel?

Ingrid Kamerling - In het hoofd van mijn zusje

50 min

Een persoonlijk verhaal over de zus van filmmaker Ingrid Kamerling die leed aan angsten en keuzestress en uiteindelijk op 24-jarige leeftijd vlak voor haar diploma-uitreiking een einde aan haar leven maakte. ‘In het hoofd van mijn zusje’ gaat verder dan een persoonlijke verwerking van een familiedrama, en zet vraagtekens bij de constante roep om authenticiteit en zelfontplooiing in onze maakbare samenleving.

Link naar de Documentaire.

Vice - Too young to die

55 min

Wat als je jong bent, maar psychisch zo erg lijdt dat je niet meer verder wil? In deze VICE documentaire onderzoeken we hoe er wordt omgegaan met psychisch lijdende jongeren die een zelfgekozen dood wensen.

Doc2 - Zwart in je hoofd

53 min

Finland is het land met het hoogste zelfmoordcijfer. In deze documentaire gaan Sini en Jukka hier naar toe en onderzoeken de verschillende perspectieven over zelfdoding.

2Doc - Moeders springen niet van flats

55 min

Moeders springen niet van flats is een documentaire over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten.  Elena kijkt terug naar toen. Waarom konden of wilden haar artsen haar moeder toen niet helpen? En wat betekende die sprong van haar moeder voor haar familieleden en van de bewoners van de flat?

To my loved ones - depressie & zelfdoding onder jongeren

56 min

Dennis pleegde op 20 jarige leeftijd zelfmoord. Zijn vriendin Sanne zag dit totaal niet aankomen, hij leek zo vrolijk. To my loved ones is een documentaire over depressie en zelfmoord onder jongeren en de gevolgen daarvan.

Heb je na het zien van deze video's behoefte om met iemand te praten? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113