Eetstoornissen

Door dik en dun: 4 eetstoornissen

21 min - 2015

De eetstoornissen komen in beeld alsof het personen zijn. Zij vertellen over de verschillende manieren waarop zij de regie over de levens van de mensen die zij in hun macht krijgen, overnemen. Maar ook wordt duidelijk hoe mensen hun leven weer terug hebben kunnen veroveren én hoe de mensen om hen heen hen daarbij hebben geholpen.

Ziek gespierd

39 min - 2020

De 23-jarige Jorjen Neumann was jong en zag op Instagram alleen nog maar mannen met afgetrainde lichamen. Hij keek vervolgens naar zichzelf en besloot dat het anders moest. Hij ging volle bak op zijn doel af, door stevig te sporten en gezond te eten. Kosten noch moeite werden bespaard om een sixpack te ontwikkelen. Maar voor hij het wist, ontwikkelde hij naast een sixpack ook een eetprobleem.

link naar de video

Waarom is anorexia zo moeilijk te behandelen?

51 min - 2019

Anorexia is nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening. ZEMBLA spreekt met de vaders van Ira en Nora die eerder aan de ziekte overleden. Volgens ouders die ZEMBLA spreekt, ging het in de eetklinieken die hun dochters bezochten alleen maar van kwaad tot erger. Wat maakt deze groep zo moeilijk te behandelen en waarom sterven er meisjes aan deze, voor sommigen, onbegrijpelijke ziekte?

Binge Eating Disorder (BIG)

10 min - 2020

Binnen twee uur al het eten dat je kunt vinden naar binnen werken, totdat je er ziek van wordt. En in het extreemste geval zelfs knock-out gaat: binge-eating, een eetbuistoornis. Naar schatting hebben 180.000 Nederlanders wekelijks last van zulke extreme eetbuien. Volgens experts is binge-eating de meest voorkomende eetstoornis in Nederland, maar gelijk ook de onbekendste.

Mij Niet Gezien: een documentaire over onzichtbare eetstoornissen

41 min - 2012

In de documentaire worden de verhalen van drie jonge vrouwen met een onzichtbare eetstoornis in beeld gebracht. In Nederland lijden ruim 160.000 mensen met normaal gewicht aan een eetstoornis. Dit is bijna twintig keer zo veel als het aantal mensen dat lijdt aan anorexia nervosa.