Verslaving

Je bent verslaafd als je geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk bent van een gewoonte of middel en de afhankelijkheid je leven beheerst. Het gedrag is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel of het handelen naar de gewoonte. De meeste mensen gebruiken wel eens middelen (alcohol, tabak, cannabis, medicijnen) om zich prettiger, zelfverzekerder en ontspannen te voelen. Signalen van een beginnende verslaving zijn: bij herhaling meer gebruiken dan voorgenomen, drang hebben om te gebruiken en gebruik om problemen te verlichten. Verslaving is als je meer gebruikt dan je wil, niet kan stoppen, het gebruik niet meer in de hand hebt,  een groot deel van de dag bezig bent met gebruik.

Waarom worden GHB-verslaafden GEWEIGERD bij opvangcentra?

15 min - 2020

GHB-verslaafden staan bekend als uiterst onvoorspelbaar en agressief. Opvangcentra voor daklozen weigeren hen daarom onderdak waardoor de GHB-verslaafden gedwongen rondzwerven en op straat of in het bos bivakkeren.

I Was a Winner

14 min - 2016

Deze documentaire illustreert het treurige leven van drie game-verslaafden. Het bijzondere aan deze korte film is dat zij hun verhaal vertellen via hun avatars. De personages ogen hierdoor extra triest doordat zij niet losgekoppeld kunnen worden van de virtuele wereld. Het lijkt alsof zij de realiteit hebben opgegeven en zijn gevangen achter een leeg masker. Hun gedrag heeft ervoor gezorgd dat zij alles in de echte wereld hebben geruïneerd, en het enige wat zij over hebben is het troosteloze landschap van hun gamewerelden.

link naar de video

Ik was 6 dagen wakker | DANNY'S WERELD #2

16 min - 2021

Steeds meer jongeren raken in de problemen door het gebruik van de legale designerdrug 3-MMC. In Danny's wereld spreekt Danny Ghosen een dealer en twee gebruikers in Zwolle. Kevin (23) zegt al ter waarde van een tweedehands middenklasse auto te hebben opgesnoven. Anne (23) begon vrolijk aan deze drug, maar kon al snel niet meer zonder en was soms zes dagen op rij wakker.

Video: ‘veranderen kan wel als je wilt!

4 min - 2016

v‘Ik dacht dat ik nooit meer iets zou kunnen. Ik dacht dat ik dood ging.’ Ambassadeur Ahmet heeft een verslavingsverleden van zeventien jaar. Vanaf juni 2010 is hij vrij van middelen en medicatie en werkt als coach en ervaringsdeskundige voor Tactus verslavingszorg, is hij docent bij het Trimbos instituut.

Leven met een verslaving

14 min - 2018

Een documentaire over het leven van Janpaul. Een project van het Grafisch Lyceum Utrecht in samenwerking met trimbos.

Koppen: Vechten tegen verslaving

30 min - 2015

Drie bakken bier, een handvol pijnstillers en enkele grammen coke. Het is zowat de dagelijkse dosis voor Stijn. “Als ik niet afkick, beland ik in een kist, een cel of een instelling.” Na vier mislukte pogingen om in eigen land van de drugs af te geraken, gaat hij naar Zuid-Afrika voor een behandeling. "Koppen" kreeg een unieke kijk op het gevecht dat een verslaafde aangaat met het vergif. Stijn bewijst dat verslaafden geen losers, maar zeker ook winnaars kunnen zijn.

Antenne: Documentaire over Benzodiazepineverslaving

24 min - 2013

Documentaire over een klinische detoxificatiebehandeling van een vrouw met een benzodiazepineverslaving

FVK Basalt Almere: 24 uur afkicken

27 min - 2013

In 24 uur Afkicken neemt Eva Brouwer een kijkje in FVK Basalt, een kliniek binnen een TBS kliniek. Alle bewoners zijn verslaafde criminelen. Eva ontmoet ze en onderzoekt of de methode van Basalt werkt. De documentaire is gemaakt in opdracht van Victas Utrecht en was te zien op RTV Utrecht en Omroep Flevoland.

Opnieuw geboren, vrij van drugs. Maar toen viel ik terug...

27min - 2019

"Mijn oudste broers waren, al vanaf mijn vroegste herinneringen, met drugs bezig". Herman groeide op in een Christelijk Hervormd gezin samen met zijn 4 broers en 2 zussen. Hij beschrijft zijn ouders als hele lieve mensen die goed voor hen zorgden. "Maar het was altijd heel onstuimig thuis. Er was veel ruzie omdat mijn broers verslaafd waren en erg prikkelbaar, de andere 2 broers volgden hun voorbeeld. Hierdoor werd de ellende nog groter. Mijn zus volgde ook, ik heb 7 jaar geen contact met mijn zus gehad" Toen Herman 14 jaar was, kwam hij zelf ook in aanraking met drugs. “Ik dronk toen al stevig, maar toen nam ik een jointje. Later volgde ook speed en xtc.” Door spirituele ervaringen ging hij later ook op zoek in de new age, islam en chai chi.

Doc3: Code rood: Succesvol verslaafd

45min - 2013

De 46-jarige Peter heeft het goed voor elkaar: een baan als succesvol journalist, een lieve vrouw en zoon, een mooi huis en een auto voor de deur. Maar zijn gezinsleven wordt bedreigd door zijn alcoholverslaving. Danielle, zijn vrouw, stelt hem een ultimatum: 'De drank eruit, of jij eruit!'.

Over mijn like

21 min- 2019

In Nederland worden op dit moment jongeren behandeld voor een socialmedia-verslaving, terwijl deze verslaving officieel niet bestaat. Een erkende behandeling is er ook nog niet en het kan jaren duren voordat deze er komt. Hoe gaan we in onze maatschappij om met verslaafden als we niet goed weten hoe we ze moeten behandelen? We lopen allemaal met een apparaat op zak waaraan we verslaafd kunnen raken en niemand lijkt zich er druk om te maken. Hoe kan dit eigelijk? Je ziet het in Over Mijn Like.

Weet jij nog een boeiende film over dit thema? Reageer hieronder en we plaatsen hem erbij!