Trauma en Posttraumatische Stressstoornis

Don't be fooled by painful memories, it is the traumatic memories that count.

50 min- 2021

Analytical Psychotherapy or long term ‘talking therapy’ has, until now, been conceptualized as being very different from and at times at odds with the Eye Movement Desensitization and Reprossessing (EMDR) technique. By drawing a clear differentiation between painful and traumatic memories, Dr Touma suggests analytical conversation and EMDR technique are in fact synergistic and complementary.

NPO - Doe even normaal - PTSS

25 min- 2014

Presentator Johan Overdevest geeft samen met psychiater Robert Schoevers inzicht in een aantal van deze aandoeningen.

Link naar de video

NCRV 2Doc - Spoken van Viggo

90 min - 2014

Een documentaire van die laat zien hoe zwaar het is om een nieuwe weg in te slaan en trauma's te verwerken. Spoken van Viggo' is een onthutsend, indringend en bij vlagen zeer pijnlijk portret van een man die op zijn 55e schoon schip wil maken en daarbij zichzelf en zijn omgeving moet overwinnen.

Link naar de video

EO: Oorlog in mijn hoofd

Serie - 2013

Oorlog in mijn hoofd In de serie 'Oorlog in mijn hoofd' gaan zes veteranen terug naar de plek waar ze een posttraumatische stress stoornis opliepen. Samen met hun familie bekijken ze daarna de beelden van hun reis.

Link naar de serie

Trappen tegen PTSS

2015

Wilbert Beurskens heeft in 1995 na een ingrijpend voorval zijn missie in voormalig Joegoslavië noodgedwongen vroegtijdig moeten afbreken. Na een aantal jaar komt hij erachter dat hij kampt met PTSS, een posttraumatische stress stoornis. Nu, 20 jaar later, gaat hij met een groep ex-militairen in drie weken van Doorn naar Sarajevo fietsen. Terug naar de plek waar het allemaal gebeurde. Wilbert hoopt dat hij zich op deze manier kan verzoenen met het verleden en het eindelijk een plek kan geven.

Scars of war

65 min- 2010

Een krachtige docu over de oorlogstrauma van Yennhi's vader.