Herstel en Ervaringsdeskundigheid

Ik ben...

41 min - 2017

Veel mensen worstelen dagelijks met psychische klachten, niet alleen persoonlijk, maar ook in de maatschappij. Door vooroordelen en (zelf)stigmatisering lukt het vaak niet om mee te doen in de samenleving. Het krijgen van psychische problemen is niet iets waar je voor kiest, het overkomt je. En dit terwijl een op de drie Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met psychische problemen, van een burn-out tot een psychose. Waarom is het dan toch zo moeilijk om dit te accepteren, zowel voor de mensen zelf als voor hun omgeving?

Uitbehandeld maar niet opgegeven

74 min - 2011

"Uitbehandeld maar niet opgegeven' is een documentaire van Rob Hof waarbij twee bewoners van de langverblijf-afdeling van het psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht en hun Duits-Nederlandse psychiater Detlef Petry worden gevolgd. Ondanks dat de patiënten allemaal zijn uitbehandeld besteedt Petry veel aandacht aan een menswaardige behandeling van de patiënten.

Danielle's weg. Ervaringsdeskundigheid

19 min - 2020

Ervaringsdeskundigheid ontwikkelen. Hoe doe je dat? ' Daniëlle's weg' is een kort portret van een ervaringsdeskundige. De filmmaker heeft Danielle leren kennen als een betrokken, gedreven persoon. In de documentaire krijgen we een inkijkje in waar ze vandaan komt en hoe ze haar verleden nu inzet in haar werk.

Who knows?!-project - Ervaringskennis

21 min - 2014

In 2014 was ervaringsdeskundigheid nog vers.  De Hogeschool van Amsterdam (HvA), Arkin, GGz inGeest, HvO-Querido en het Instituut voor Gebruikers Participatie en Beleid (IGPB) werken hierin samen om opgedane ervaringen en kennis te verdiepen en te verspreiden.De documentaire toont hoe ervaringsdeskundigen zich inzetten in uiteenlopende beroepsprakijken als de geestelijke gezondheidszorg (GGz), de verslavingszorg en de maatschappelijke opvang.

HEE - Gekkenwerk

38 min - 2014

De film, waarin HEE'ers hun persoonlijke verhalen vertellen en twee prominente psychiaters hun visie uiteenzetten, biedt psychiatrische patiënten hoop en herkenning. Voor professionals en opleiders is de film een instrument om aspecten van de HEE- visie in hun (onderwijs)praktijk te integreren. Buitenstaanders leren door Gekkenwerk hoezeer psychiatrische patiënten (mede)mensen zijn.

Lister - Samen werken aan herstel

56 min - 2015

Verschillende (ex-)cliënt in de langdurige zorg vertellen hoe zij samen hebben gewerkt aan herstel.

HUMAN: Ik

27 min - 2013

Pieter, een 56-jarige schrijver, ondergaat een persoonlijkheidsverandering door de hersenschade die een tumor bij hem veroorzaakt. Zijn vrouw Annette moet leren leven met een 'nieuwe' man.

Link naar de video