Dementie en Alzheimer

Alles voor Sophie

29 min - 2017

Andri's vrouw Sophie werd twintig jaar geleden gediagnosticeerd met Alzheimer en ligt nu al drie jaar in de laatste levensfase. Andri heeft zo zijn eigen manier om met dit aanstaande verlies om te gaan, wat hem gefronste wenkbrauwen oplevert van zijn omgeving.

VPRO - Ons Geheuegen

90 min - 2012

Samen met journalist/schrijver Leon Verdonschot onderzoekt VPRO Thema hoe betrouwbaar ons geheugen nu eigenlijk is en hoe we ons geheugen optimaal kunnen benutten. Om te kijken of Verdonschot zijn eigen geheugen kan verbeteren gaat hij in training bij Joshua Foer, die in zijn bestseller Het geheugenpaleis de fijne kneepjes van de geheugentraining uitlegt. We volgen een man die zo twijfelt over zijn geheugen dat hij zich laat testen op beginnende dementie. Ook zien we een methode om nare herinneringen met terugwerkende kracht zo te bewerken dat ze niet langer als naar worden ervaren.

Douwe Draaisma : De dwaalsporen van het geheugen

32 min - 2009

Douwe Draaisma vertelt over zijn onderzoek naar de werking van het geheugen en zijn nieuw te verschijnen boek over de angst om te vergeten en vergeten te worden

#Dorhout Op leeftijd in Nederland - Leven bij de dag

36 min - 2020

Wat ga je nog meemaken, wat moet je regelen en hoe ga je om met paniek als het einde onherroepelijk nadert of het geheugen langzaam verdwijnt? Met Wim Jansen (70), Thea Hardenberg (74) en Hein (73) en Brigitte (61) Stufkens. De confrontatie met de vergankelijkheid en het heersende schrikbeeld van dementie. Over de dood als therapeut van de ouder wordende mens en leven bij de dag.

Link naar de video

ITV - The man with the seven second memory

Serie - 2005

Een engelse documentaire over een man met een ernstige geheugenstoornis.