(Vecht)scheiding en Geweld

Getekend

29 min - 2012

Volgens een onderzoek van Verwey-Jonker instituut (onderzoeksleiding onder Trees Pels - 2011) in opdracht van de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijkt dat partnergeweld verstrekkende gevolgen heeft op de karaktervorming van kinderen. Het schaadt de toekomst van de kinderen. Zelfs als de ouders uit elkaar gaan, blijft de negatieve inwerking op de kinderen groot.

Serie: Olcay & huiselijk geweld

min - 2020

Olcay onderzoekt het effect van opgroeien in angst op kinderen. Ze praat met haar zussen over de gevolgen van hun jeugd. Is het de reden dat geen van hen zelf kinderen heeft? Ook bezoekt ze een kinderpsycholoog waar ze zichzelf blootgeeft.

Aflevering 4

Zapp: Ik wil niet kiezen

15 min- 2020

Het verhaal van broer en zus Carleton en Sherazade die vast kwamen te zitten tussen ruziënde ouders. De Zwitserse tieners reflecteren bedachtzaam, toegankelijk en welbespraakt op deze gebeurtenis en geven zo een zeldzaam kijkje in de binnenwereld van kinderen die zijn meegezogen in de vechtscheiding van hun ouders.

Echtscheiding, verbinding verbroken

173 min- 2010

Bij de vijfendertigduizend scheidingen per jaar in Nederland zijn 150.000 gezinsleden betrokken. Hoe gewoon scheiding ook is, de betrokkenen lopen meestal diepe trauma's op. Bij kinderen wordt het fundamentele veiligheidsgevoel beschadigd. Soms blijkt het bepalend voor de manier waarop ze later zelf duurzame relaties aangaan. De ex-partners zijn soms jaren ontregeld, iets wat de samenleving handenvol geld kost.

2Doc: tot de dood ons scheidt

48 min- 2020

Marga en Mat, en Gerda en Bennie beloofden elkaar eeuwig trouw, maar besluiten na veertig jaar huwelijk alsnog uit elkaar te gaan.

Zembla:Vechtscheiding

40 min- 2013

Het aantal huwelijken dat eindigt in een vechtscheiding neemt fors toe. Vaak ontstaat er een slagveld tussen voormalige echtelieden. Ruzie over inboedel en alimentatie maar vooral over de kinderen.

link naar de video

Zembla: May Divorce Be With You

24 min- 2020

Toen ze vijf was gingen haar vader en moeder uit elkaar, dus Irene Lagendijk (25) heeft nog maar weinig herinneringen aan de tijd voor de scheiding. In haar afstudeerfilm besluit ze met terugwerkende kracht nieuwe herinneringen te scheppen. Ze haalt beide ouders over om belangrijke scènes uit hun gedeelde verleden na te spelen. Wat doet dat met ze, en met haarzelf?

EO: Farewell Paradise

87 min- 2021

In de documentaire Farewell Paradise (EO) onderzoekt filmmaker Sonja Wyss de gevolgen van de scheiding van haar ouders voor de kinderen van het gezin. Sonja spreekt met haar ouders en drie zussen. Voor alle kinderen werkt de scheiding nog altijd door in hun volwassen leven, ook in hun onderlinge relaties.