Onderwijs

De kinderen van juf Kiet

113 min- 2016

Iedereen heeft een goede juf nodig. Leanne, Jorj en Branche zijn kinderen in de klas van juf Kiet. Ze komen uit landen als Irak, Eritrea en Syrië. De kinderen, die onzeker en angstig binnenkomen, bloeien op en hun zelfvertrouwen groeit in de veilige, liefdevolle en inspirerende omgeving van het klaslokaal in het Brabantse Hapert.

EO- Timo moet wachten

15 min- 2020

Timo is negen jaar, maar gaat al een tijdje niet meer naar de basisschool. Er was thuis veel onrust waardoor hij soms boos wordt. Daardoor krijgt hij vaak straf.

Human: Klassen

14 afleveringen - 2020

Documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs.  Sarah Sylbing en Ester Gould volgen achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie, anderen gaan gebukt onder prestatiedrang. Gelukkig zijn er de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder. Maar is dat genoeg?

1. Waar je wieg staat

Zomervakantie 2019. Voor de achtstegroepers wordt komend jaar hun definitieve niveau vastgesteld. Sommigen beginnen met achterstand. Gelukkig zijn er bevlogen leerkrachten, schoolleiders en mentoren.

2. Verwachtingen

Welke school wordt het straks voor de achtstegroepers? Kan de basisschool het verschil maken? In het ene klaslokaal wordt gevochten tegen de verveling, in het andere wordt de lat juist hoog gelegd.

3. Easy money

Onderwijs is meer dan overdragen van kennis. Elke dag proberen de leerkrachten van hun leerlingen weldenkende burgers te maken. Maar hoe kunnen de kinderen weerstand bieden aan alle verleidingen?

4. Het begint thuis

De invloed van de ouders lijkt allesbepalend voor de toekomst van de kinderen. Kan school daar wel tegenop boksen? Kerstaflevering met oa: Anyssa, Gianny en Tama.

5. Het advies dat bij je past

Het jaar 2020 is net begonnen en alle kinderen worden getoetst. Krijgen alle achtstegroepers het advies dat bij ze past? De verwachtingen zijn hooggespannen.

6. Quarantaine time

De achtstegroepers zijn druk met de eindmusical, proefwerken of hun imago. Totdat de pandemie alles verandert: scholen gaan dicht en iedereen moet thuisblijven. Wat doet dit met de kinderen? Lees meer

7. Afscheid nemen bestaat niet

Het leven gaat door: Nederland komt langzaam uit de lockdown en de scholen gaan weer open. De achtstegroepers nemen afscheid van hun basisschool; diploma's worden wel of niet gehaald. En het is niet alleen school waar afscheid van moet worden genomen.

Zembla: Etiketkinderen

38 min- 2013

Ben je als kind ongeconcentreerd, bewegelijk, druk, onhandig, of gewoon wat slechter in taal en rekenen? Dan is de kans groot dat je een etiket krijgt.  Er is in Nederland bijna geen schoolklas meer te vinden zonder een kind met een etiket. Hoe komt dit?