KOPP, KOV en FAS

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen of Verslaving

Foetaal Alcohol Syndroom

Vader en moeder: ongeschikt

35 min- 2012

Verslaafde moeders, psychiatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten: iedereen mag in Nederland kinderen krijgen. Maar waar ligt de grens? Mag je voor een kind zorgen, als je niet eens voor jezelf kunt zorgen?

Yannik

25 min- 2013

Wassen, strijken, uit bed halen, opvrolijken en zorgen dat het eten op tafel staat.... Niet meteen het eerste waar je aan denkt als kind. Maar voor veel kinderen is het dagelijkse kost. Zij helpen thuis mee met de zorg voor hun zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus. Bikkels duikt in hun leven vol verantwoordelijkheden die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen.

Link naar de video

Naomi's geheim

12 min- 2019

Naomi (17) neem voor het eerst haar beste vriend Sam mee naar haar moeder. Dat is spannend, aangezien haar moeder niet alleen psychotisch is, maar ook drugs gebruikt. Toch heeft Naomi besloten zich niet meer voor haar achtergrond te schamen. Dat het gedrag van haar moeder haar eigen leven behoorlijk heeft beïnvloed, wordt gaandeweg duidelijk.

Nikki heeft ouders met psychische problemen en deelt haar verhaal.

12 min- 2019

Hoe is het om in een gezin op te groeien waarin je ouders niet voor je kunnen zorgen? Nikki (15 jaar) heeft een moeder met borderline en een vader met een verslaving. Monique Nolte, bekend van ‘Het beste voor Kees’ maakt een docu over hen. Voor meer info: www.voornikki.nl

 Moederliefde

55 min- 2017

Twintig jaar geleden was Cynthia de hoofdpersoon in een aflevering van Zembla. Toen werd ze uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden. Ze is als enige van het gezin Stomphorst normaal begaafd, en woont vanaf haar babytijd op twaalf verschillende plekken: pleeggezinnen, gastgezinnen, weekend- en crisisgezinnen en kinderhuizen. 

FAS-project Film

11 min- 2018

In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).De film maakt duidelijk hoe het is om te leven met FAS. Kinderen en familie komen aan het woord en vullen elkaar aan. De kinderen vertellen bijvoorbeeld hoe het is om FAS te hebben en of ze boos zijn op hun moeder. Ouders vertellen hoe ze erachter kwamen dat hun kind FAS heeft en hoe ze daar mee om zijn gegaan. Ze geven advies over hoeveel je mag drinken tijdens de zwangerschap. En ze proberen een blik te werpen op de onzekere toekomst van hun kinderen.

 Oscar

21 min- 2013

Oscar is een vrolijke jongen die graag grapjes uithaalt. Hij is erg lief voor de kinderen om zich heen, is 12 jaar en heeft een bijzonder verhaal. Oscar is geboren in Polen, maar geadopteerd en woont nu met zijn adoptieouders en zijn broers in West-Friesland. Iedere dag gaat hij per taxi naar groep 8 van het speciaal onderwijs. Oscar heeft namelijk FAS, het foetaal alcohol syndroom. Dat wil zeggen dat zijn biologische moeder te veel alcohol dronk gedurende haar zwangerschap. Daardoor heeft hij een hersenbeschadiging opgelopen.