Kinderen

Overleven in NL: RAUW

25 min- 2008

Tom is de eerste en enige jongen in Nederland die rauw eet. Hij eet dus geen brood, pasta of rijst. Verder neemt hij geen vlees, vis, eieren of kaas of melk. Tom is tien jaar en woont in Amsterdam, een stad waar je overal al het mogelijke eten kunt krijgen. Hij klaagt niet. Wat eet hij eigenlijk wel?.

Slagershart

15 min- 2017

Wessel (13) is trots op hun familiebedrijf; het slachthuis en de slagerij. Én hij twijfelt over de toekomst. Zijn opa probeert hem met veel geduld het slagersvak bij te brengen. En met zijn vriend Dennis runt Wessel een ‘konijnenhandeltje’. Ze fokken konijnen voor de slacht. Zijn opa twijfelt er dan ook niet aan: Wessel wordt later slager. Het slagersvak zit in zijn bloed. Maar nu loopt Wessel stage bij een boer waar hij met levende dieren werkt.

Trots & Treiter

17 min- 2017

De strijdvaardige Malinees-Nederlandse Emma (13) probeert zich thuis te voelen in Nederland, maar dat valt niet mee als je tussen twee culturen in zit. Op de Nederlandse basisschool voelde Emma zich anders; van buiten door haar huidskleur en vanbinnen door de andere cultuur. Ze wist niet goed hoe ze zich moest gedragen en ze werd gepest vanwege haar huidskleur. Nu zit ze op de middelbare school en daar voelt ze zich stukken beter. Ze durft zich steeds meer te uiten en ontdekt dat het haar helpt om haar gevoelens om te zetten in liedjes.

Leo en de maanvis

14 min- 2018

Lenno (10) doet zijn uiterste best om zich te gedragen. Maar hoe doe je dat, als de volwassenen in je omgeving zelf de grenzen tussen goed en fout keer op keer overschrijden? De maanvis in Lenno's aquarium is gedurende de film zowel een klankbord als spiegel voor de worstelingen en gedachten van Lenno. Beiden zijn op zoek naar hun plek: in het aquarium, het gezin, de maatschappij. Een momentopname uit het leven van Lenno en zijn zorgzame, Spartaanse vader en tweelingbroertje Teun.

Skip & The Rhythm Rangers

14 min- 2018

Voor de veertienjarige Skip is dansen het allerbelangrijkste in zijn leven. Hij is zeer ambitieus en wanneer de kans zich voordoet om aan een belangrijke danswedstrijd mee te doen met zijn jongensdansgroep Rhythm Rangers, stort hij zich vol overgave op de repetities in de dansschool in zijn woonplaats. De korte documentaire stelt vragen over het uitdragen van gender en seksualiteit, en welke vooroordelen de mensen om ons heen over ons kunnen hebben. 

Rocknrollertjes

24 min - 2017

Vince (13), Bas (14) en Sia (15) vormen samen de rockband 'Morganas Illusion'. Repeteren, jammen en muziek luisteren deden ze allemaal samen. Sia heeft een depressie en kan daardoor niet meer mee oefenen. Kan Morganas Illusion verder zonder Sia? Een jeugdrockumentary over vriendschap, opgroeien en de kracht van muziek.

Heijplaters

16 min - 2018

Max, Emre, Jash, David en Hilson. Vijf vrienden uit dezelfde klas, allemaal geboren in Nederland maar ieder met totaal andere afkomst. Hun dagelijkse omgeving is gelijk. Ze wonen op Heijplaat, een arbeiderswijkje verscholen in het immense havengebied van Rotterdam. Er is niet veel voor kinderen te doen en dit maakt de vriendschap extra belangrijk. Hoe is het om te leven in deze mini-maatschappij met alle verschillen in cultuur, religie en vooroordelen die er zijn?

Heijplaters

17 min - 2019

Via Jose maken we als kijker de tocht mee van een groepje jonge bikers van het arme Rotterdam-Zuid naar de welvarender noordoever van de Maas. Hierbij worden ze door iedereen opgemerkt, inclusief de politie. Als je al eerder met de politie in aanraking gekomen bent, is het niet verstandig om met een groep stuntfietsers mee te doen die 'ride-outs' organiseren waar de politie regelmatig komt kijken.

De wereld van Kim en Bob

16 min- 2016

Kim en Bob zijn al vanaf hun kindertijd goede vrienden. Beiden zijn nu dertien jaar en Kim merkt dat zij steeds minder zin heeft om te spelen. Bob aan de andere kant is nog steeds dol op hun zelfgebouwde wereld. Gaat de pubertijd hun relatie voor altijd veranderen?

Link naar de video

EO - Hoe Ky Niels werd

20 min- 2014

Niels is geboren als meisje en Sterre als jongentje maar voelen zich er niet lekker bij. De documentaire laat zien hoe ze dit ervaren en bespreekbaar maken op hun basisschool.

Human - Niet op meisjes

20 min- 2020

Melvin (11) bevindt zich in een spagaat: zijn familie weet al dat hij niet op meisjes valt, maar op school durft hij het niet te vertellen.

Zapp: Mijn gelukkige ingewikkelde familie

17 min- 2019

Wat betekent het voor een kind om op te groeien in een niet-standaardgezin? Of dat nu vanwege een echtscheiding is of omdat je een donorvader hebt, hoe ervaar je dat? In deze geestige, korte jeugddocumentaire staan drie jonge meisjes centraal die opgroeien in bijzondere gezinnen met meerdere halfbroertjes, halfzusjes, extra moeders, bonus-moeders en half-moeders. De meisjes introduceren hun gezin en confronteren hun ouders voor het eerst met hun onbeantwoorde vragen, maar uiten ook hun bewondering voor hoe hun ouders het aangepakt hebben.

Link naar de video