Adoptie

One Way Ticket to Bussum

17 min- 2011

"Ik ben Rajeev. Ik woon in Bussum.  Ik kom uit India, uit Mount Abu. Hij werd geadopteerd toen hij twee jaar oud was en herinnert zich nog weinig van India. "Aan de buitenkant ben ik een Indiaas iemand, en de rest is Hollands." Het contact dat Rajeev heeft met de Indiase cultuur bestaat grotendeels uit zijn bezoekjes aan een Indiaas restaurant. Daar verkent hij de Indiase keuken, en leert hij van de kok woorden uit het Hindi. Omdat hij weinig herinneringen heeft aan zijn geboorteland, wil hij het land graag eens bezoeken. Maar dan moet hij eerst zijn ouders ervan overtuigen dat hij daar klaar voor is. 

Family Portrait in Black and White

99 min- 2011

In het dorp Sumy woont Olga Nenya met haar omvangrijke gezin, dat bestaat uit een aantal biologische kinderen en maar liefst zestien zwarte pleegkinderen. De film volgt het gezin gedurende langere tijd, in een afwisseling van scènes uit het dagelijks leven en gesprekken met de gezinsleden. Olga houdt van hen allemaal en vecht als een leeuwin tegen de verdrukking en de vooroordelen van de autoriteiten en buren in voor het welzijn en de toekomst van haar kinderen. Ze trotseert een delegatie van de gemeente, die haar huis afkeurt, en stimuleert haar kinderen om hard te studeren. Af en toe is haar beschermende liefde echter enigszins verstikkend, en voelen de kinderen zich belemmerd in hun pogingen hun vleugels uit te slaan.

Mercy Mercy

56 min - 2013

Vier jaar lang worden de adoptieperikelen rond een Ethiopisch en een Deens echtpaar en hun kinderen gevolgd en hiermee wordt een andere kant van adoptie blootgelegd. Het adoptiebureau zit tussen de beide ouders in en geeft naar beide kanten toe geen duidelijke informatie.

Link naar de video

Girl in Return

55 min - 2019

Wat als je niet kan aarden in je adoptiegezin? De Deense filmmaker Katrine Kjær laat door de ogen van een tienermeisje zien wat de persoonlijke gevolgen kunnen zijn van het huidige internationale adoptiesysteem. 'Girl in Return' is Kjærs tweede documentaire over het leed dat adoptie met zich mee kan brengen, na haar eerdere film 'Mercy, Mercy'.

Link naar de video

Zes Adopties

50 min- 2010

Tweeluik over Daniël en Debora uit Vriezenveen, die samen met hun broertjes en zusje in 1990 vanuit Brazilië geadopteerd zijn door het echtpaar Schmeets. Daniël en Debora zijn impulsief en explosief. Ze proberen met hun gevoelens en problemen om te gaan, ondanks het gebrek aan professionele hulpverlening.