Vluchtelingen en immigratie

Ik ben geen vluchteling, ik ben een mens

6 min- 2020

Ryanne ontmoet de Syrische Abdul, die zijn rusteloze gedachten in zijn muurschilderingen stopt. Hij schildert voornamelijk vrouwen die hem aan zijn moeder doen denken. Abdul is als enige van zijn familie naar Nederland gevlucht, zodat hij niet in de oorlog hoefde mee te vechten. “Ik wil niet kiezen wie blijft leven en wie niet. Zo ben ik niet. Liefde is het antwoord.”

De Terugkeercoach

60 min- 2012

In Vlaanderen bestaan er terugkeerhuizen voor illegale gezinnen. Deze huizen worden internationaal gezien als een voorbeeld van humaan terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Een jaar zonder mijn ouders

24 min- 2015

Als Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvlucht, moet hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Op naar Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Wanneer zal hij zijn ouders weer zien? Het wordt een gevaarlijke reis en eenmaal aangekomen in Nederland begint het wachten.

We are the perfect citizens

11 min- 2018

Deze documentaire vertelt het verhaal van Taiwanese expats en immigranten in Nederland en geeft op een zeer luchtige manier de diaspora ervaring weer, en belicht culturele verschillen en perspectieven.

Doc2 - Vergeet mij Niet

82 min- 2016

Documentaire waarin de filmmakers vanuit het perspectief van de leerlingen en hun leerkrachten duidelijk maken wat het betekent om een vluchtelingenkind in Nederland te zijn.

Link naar de video

Download
Documentaires-en-films-over-vluchtelinge
Adobe Acrobat document 4.8 MB