Oceanië

Australië, Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland en de eilanden tussen de Grote of Stille Oceaan en Indische Oceaan.

Reizen Waes - Pitcairn

45 min- 2018

Het eiland Pitcairn is een van de meest afgelegen plekken ter wereld en heeft een verhaal dat Tom al jaren intrigeert. In het midden van de Stille Oceaan wonen vijftig mensen op een eiland dat op drie dagen varen van het dichtstbijzijnde vasteland ligt. De bevolking is er volledig op zichzelf aangewezen. Om de drie maanden worden ze bevoorraad door een containerboot die hen alles brengt om in hun levensonderhoud te voorzien. In 2004 barstte er een bom op Pitcairn: verschillende vrouwen beschuldigden de mannen van verkrachting.

Reizen Waes - Tuvalu

42 min- 2018

"Tuvalu is sinking". Met die boodschap reist de eerste minister van het piepkleine Tuvalu al jaren de wereld rond. Volgens hem zullen de eilanden van Tuvalu als eerste ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming. Tom is benieuwd naar het land en naar hoe de Tuvaluanen met die dreiging omgaan. Worden de circa 10 000 Tuvaluanen die in het midden van de Stille Oceaan leven, écht bedreigd door de klimaatopwarming? 

Reizen Waes - Vanuatu

46 min- 2017

Vanuatu staat al enkele jaren met stip bovenaan het UN Risk Report. Het is het meest bedreigde land ter wereld: orkanen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen ... Nergens ter wereld komen ze zo vaak voor en geen enkel ander land is er ook zo gevoelig voor. Hoe is het om te leven in een land met die reputatie? Tom trekt er midden in het cyclonenseizoen naartoe.

Wij zijn de rivier (Nieuw Zeeland)

15 min- 2020

De Whanganui is de op een na langste rivier in Nieuw-Zeeland. De gezondheid en het welzijn van de rivier Whanganui dient gerespecteerd te worden. Deze erkenning is voor de Maori van enorme, spirituele betekenis. In Wij zijn de rivier wordt Ned Tapa gevolgd. Hij is een Maori die al zijn hele leven langs de Whanganui-rivier woont. Door zijn ogen zien we hoe de Maori naar de natuur kijken en hoe je in harmonie met de natuur kunt leven. In een tijd waarin de Maori-cultuur opbloeit zien we hoe inheemse kennis ingezet wordt om onze planeet te redden..

Walgett War (Australië)

50 min- 2010

Documentaire van Hans Heijnen over de stille rassenoorlog tussen de blanke bevolking en de Aboriginalbevolking in het Australische plattelandsstadje Walgett.

Anote's ark (Kiribati)

54 min- 2018

Kiribati – een eilandenstaat midden in de Stille Oceaan. Het is een tropisch paradijs met een unieke bevolking die haar eigen traditionele levenswijze erop nahoudt. Mensen en dieren leven er in vrede en harmonie. Maar de laatste jaren vormt de omringende oceaan een bedreiging voor het land vanwege de aanhoudende klimaatverandering. Wat doe je als je land opgeslokt wordt door de zee?