Europa

Reizen Waes - Albanië (Balkan)

44 min- 2017

Tom reist naar Albanië, dat ligt op maar drie uur vliegen van Brussel en toch is het voor hem een onbekend land. Het blijkt er prachtig te zijn en de mensen zijn enorm vriendelijk. Maar al snel blijkt dat Albanië ook een duister kantje heeft. Er bestaan nog tradities die je de dag van vandaag in Europa niet meer voor mogelijk houdt.

Reizen Waes - Georgie

46 min- 2017

Georgië is een beetje een geval apart. Eeuwenlang was het land quasi onbereikbaar door zijn ligging in het Kaukasusgebergte, en ook het Georgische wegennet had tot voor kort een verschrikkelijke reputatie. Maar de laatste jaren maakt het land een forse inhaalbeweging. Zijn tocht brengt Tom onder meer in Svanetië. Een streek hoog in de bergen, waar je als toerist tot voor kort niet of nauwelijks kon komen. In het stadje Gori ontmoet Tom verschillende Stalinaanhangers voor wie de tijd is blijven stilstaan. En in het kleine dorpje Shukhuti maakt Tom kennis met een belangrijke Georgische traditie, lelo burti.

Reizen Waes - Spitsbergen

46 min- 2018

Tom Waes heeft in zijn leven al heel veel dingen gedaan, maar het noorderlicht zien hoort daar voorlopig niet bij. Nochtans droomt hij daar al jaren van. En dus gaat hij nu zijn kans wagen in het Noorse Spitsbergen. Het is er winter, ijskoud en 24 uur per dag donker. Niet meteen de ideale vakantiebestemming, maar wel ideaal om het noorderlicht te zien.

Mistig land (Moldavië)

44 min- 2016

Moldavië is het armste land van Europa. Geen wonder dat alle jongeren het land uitvluchten op zoek naar werk. De Moldaviërs die overblijven moeten het zien te rooien met het geld dat zij uit het buitenland krijgen. Ook hier is de druk van Rusland enorm, en de afhankelijkheid ook: het meeste gas is afkomstig uit Rusland. Jelle bezoekt het gebied Transnistrië, dat zich in de jaren negentig na een bloedige oorlog van Moldavië heeft vrijgevochten en zich wil aansluiten bij Rusland.

Vuurwerkramp Enschede: Terug naar 13 mei 2000

46 min- 2010

In deze speciale reportage wordt teruggegaan naar 13 mei 2000 waarop SE Fireworks in Enschede tot ontploffing kwam. Van de ontploffing tot de grote herdenking passeren verschillende zaken de revue, waaronder de eerste beelden van het rampgebied.

Het geheugen van Auschwitz (Duitsland)

49 min- 2020

Documentaire ter gelegenheid van de bevrijding van Auschwitz-Birkenau, nu precies 75 jaar geleden. Een groep veelal jonge conservatoren heeft de afgelopen vijf jaar hard gewerkt om de overblijfselen van voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau veilig te stellen. In de periode 1942-1945 zijn hier ruim een miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord, meest joden.

Kind in de oorlog (Nederland)

40 min- 2013

Hoe was het om kind te zijn tijdens de oorlog? Hoe gingen kinderen om met onderduikers in huis? Merkte je als kind dat je ouders in het verzet zaten of bij de NSB? De gebeurtenissen van met name het laatste oorlogsjaar worden tot leven gebracht aan de hand van getuigenissen van de kinderen van toen.

Link naar de video

Het jaar erna (Nederland)

55 min- 2014

Verhalen van oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog komen gedurende het jaar na de bevrijding in beeld. Deze verhalen illustreren dat de oorlog niet voor iedereen was afgelopen na 5 mei 1945. Het jaar erna brengt verhalen in beeld die achteraf erg schaamtevol zijn; we zeggen nu eenmaal liever dat de meeste Nederlanders in het verzet hebben gezeten.

Het Verdrag van Linggadjati/Dekolonisatie (Nederland)

16 min- 2013

Na de Tweede Wereldoorlog probeert Nederland weer terug te gaan naar de oude situatie van voor de oorlog, ook in Nederlands-Indië.

Link naar de video

Gevaarlijk spel (Wit-Rusland)

56 min- 2015

Op 11 oktober a.s. zijn er presidentsverkiezingen in Wit Rusland, ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. Gevaarlijk Spel in Wit-Rusland volgt de Belarus Free Theater groep in Minsk in de aanloop naar de vorige presidentsverkiezingen in 2010 en de maanden daarna. Alles wat de jonge acteurs meemaken in het dagelijks leven - het politiegeweld, de poppenkast van het machtsvertoon, de voortdurende dreiging, de uitzichtloosheid en de angst - verwerken zij in hun creatieve dicht-op-de-huid producties die zij in het diepste geheim opvoeren.

Chemo (Polen) 

60 min- 2011

Op de dagafdeling chemotherapie van een ziekenhuis in Warschau treffen mensen elkaar die niets anders gemeen hebben dan hun ziekte. Oud, jong, rijk, arm - voor de paar uur die hun behandeling duurt zijn ze tot elkaar veroordeeld. Regisseur Pawel Lozinski laat ons gedurende een dag deel uitmaken van het leven van deze lotgenoten.

Voor Eunice (België) 

16 min- 2020

Eunice (7) groeit samen op met haar zus Tarma (9) in een kansarme omgeving. Speelse kinderlijkheid moet al gauw plaatsmaken voor de harde realiteit van hun bestaan. Ze wonen in de Antwerpse Linkeroever. Hun vader is vaak afwezig en hun moeder moet erg hard werken om rond te komen. Toch slaan de meisjes zich overal doorheen, ook dankzij het engelengeduld van de begeleiders in de klas, het zwembad en het jeugdhuis.

Heimat (België)

13 min- 2020

Maker van Morgen Sam Peeters schetst in 'Heimat' een ironische karikatuur van het leven in de Vlaamse buitenwijken, en reflecteert daarmee op de huidige tijdgeest.

De Zwaluwenstraat (Roma)

16 min- 2020

In deze korte mixed-media documentaire over een groep Roma kinderen worden de hoofdpersonen makers. Hierdoor word je als kijker meegenomen in het leven van David en de andere kinderen van de Zwaluwenstraat.

The Reformist (Denemarken)

60 min- 2019

Sherin Khankan wil in Denemarken een moskee oprichten voor vrouwen met vrouwelijke imams. Dit zou de eerste op Europese bodem zijn. Maar dit initiatief is heel controversieel in de islamitische wereld waardoor zij en haar collega's op veel verzet stuiten.

Ik moet niks (Boeddhisme) 

24 min- 2019

Toebie (14) woont met zijn Nederlandse ouders op een stuk land in Frankrijk. Hij is nog nooit naar school geweest, zijn ouders leren hem dat hij niets hoeft omdat hij al volmaakt is. Welke invloed heeft de opvoeding op zijn leven en zijn toekomst?

When Time Loses Patience (Roemenië) 

22 min- 2017

Sinds de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie is de kleinschalige traditionele landbouw en veeteelt dankzij industrialisering en verscherpte regelgeving onder druk komen te staan. Op de kleine illegale markten van het Roemeense platteland staan boeren en handelaren die de ontwikkelingen niet hebben kunnen bijbenen tegen beter weten in te wachten op uitblijvende klandizie.

Meisje met een missie (Roemenië) 

16 min- 2017

Waar de Miruna (14) woont, is het eigenlijk nooit stil. Ze heeft twaalf broertjes en zusjes voor wie ze moet zorgen; eten maken, de was doen en opvouwen, luiers verschonen, troosten. Het is voor Miruna de gewoonste zaak van de wereld. Haar droom is om politieagent te worden. Maar agent word je niet zomaar. Je moet hele hoge cijfers halen op school en het toelatingsexamen is zwaar. Hoe doe je dat als je thuis niet eens rustig je huiswerk kan maken?

The Nurture Room (Verenigd Koninkrijk) 

99 min- 2017

The Nurture Room is gefilmd over een periode van een jaar op drie scholen in het Verenigd Koninkrijk. En behandelt een benadering bij het helpen van kinderen met aanvullende ondersteuningsbehoeften in de vorm van sociale, emotionele en / of gedragsbehoeften.