Afrika

Reizen Waes - Zuid-Soedan

45 min- 2016

Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap. Tot zo ver het goede nieuws, want nu moet het land zichzelf nog vanaf niets beginnen op te bouwen. Veel is er nog niet in Zuid-Soedan, maar Tom weet wel van een gigantisch natuurpark: Boma National Park. 22.800 vierkante kilometer, met de grootste wildmigratie ter wereld. Het wordt een eindeloze zoektocht in een land waar alles nog moet uitgevonden worden. Een land met meer ministeries dan mensen, waar camera's niet overal geapprecieerd worden en waar het ook nog niet helemaal veilig blijkt te zijn.

Reizen Waes - Sierra Leone

45 min- 2016

Twee jaar lang wordt Sierra Leone geteisterd door het ebolavirus. Toeristen mogen het land niet in. Begin 2016 is de crisis voorbij en wordt Sierra Leone officieel ebolavrij verklaard. Tom twijfelt geen seconde: hij stapt meteen op de eerste vlucht en is de eerste klant in twee jaar tijd bij het grootste reisbureau van Sierra Leone. Samen met zijn lokale gids ontdekt Tom onder meer de verlaten stranden en natuurparken van Sierra Leone. En in de hoofdstad Freetown bezoekt hij een wijk met een vreemde link naar ons land, de wijk 'Belgium'.

Bachir in Wonderland (Algerije)

16 min- 2017

Bachir (10) woont in een vluchtelingenkamp in de Algerijnse Sahara. Hij droomt ervan om de zee te kunnen zien en daarin te kunnen drijven. Bachir krijgt de kans om op zomerkamp naar Barcelona te gaan. Hoge gebouwen, stenen trappen, stromend water en de zee. Zal Bachir hier kunnen zwemmen?

De hel van Shell (Nigeria)

40 min- 2020

De Koninklijke Shell moet een onberispelijke bedrijfsvoering hebben om het predicaat Koninklijk te mogen dragen. In hun eigen gedragsregels zegt Shell dat ze mensenrechten respecteren en voortdurend op zoek zijn naar manieren om de milieuschade die hun werkzaamheden veroorzaken te verminderen.

#thisisegypt2 (Egypte)

751min- 2021

Kun je houden van een dictatuur? Nou nee, maar de Vlaamse arabist Ruth Vandewalle wil na een verblijf van meer dan tien jaar desondanks niet weg uit Egypte. Tien jaar na Tahrir gaat ze op zoek naar antwoorden bij haar Egyptische generatiegenoten. Hun oplossing: creëer je eigen werkelijkheid.

Dwars door Africa

9 afleveringen- 2014

Bram Vermeulen trekt door Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia en Angola en onderzoekt de veranderingen. Hij reist per trein, bromfiets en Rolls Royce en herontdekt de zuidpunt van het continent.

Link naar de serie

1 - Na Mandela

Bram Vermeulen keert na vijf jaar terug in een land onder hoogspanning. Na de dood van Nelson Mandela raakt Zuid-Afrika verstrikt in mijnstakingen en gewelddadig protest.

2 - Het beloofde land

Bram Vermeulen reist naar het boerenland van Zuid-Afrika waar de oude verhoudingen onder druk van een nieuwe generatie onder hoogspanning staan.

3 - Terug in Harare

Zimbabwe staat in ons geheugen gegrift als het land van economische chaos. Maar wanorde is niet voor iedereen ongewenst. Bram gaat op bezoek bij een elite die juist steenrijk werd dankzij de crisis.

4 - Het gelijk van Mugabe

De regering van Mugabe werd wereldwijd bekritiseerd voor de gewelddadige landhervormingen waarin duizenden blanke boeren van hun land werd verdreven. Maar had Mugabe toch gelijk?

5 - Het spoor van Chinezen

Veertig jaar geleden legden de Chinezen een treinspoor aan door Zambia. Ze noemden dit het spoor van de vrijheid.

6 -Koperkoorts

Handel is beter dan hulp voor Afrika. Zeggen ze. In een reis langs koperdieven en mijnbaronnen in het noorden van Zambia onderzoekt Bram Vermeulen de waarheid achter die slogan.

7 - Achter De Wolkenkrabbers

Bram Vermeulen reist langs de oude frontlinie van een vergeten oorlog. Wat merkt de rest van Angola van de olie- en diamantendollars die naar Luanda stromen? Lees meer

8 - Het Verloren Paradijs

Angola is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. De Portugezen ontvluchten massaal de crisis in eigen land en gaan naar Angola.

9 - Het gat van Mongu

In Zambia hebben vele jaren van Nederlandse ontwikkelingshulp bitter weinig opgeleverd, ontdekt Bram Vermeulen. Doen de Chinezen het nu beter, onder het motto 'trade, not aid'?

Everything must fall (Gauteng)

56 min- 2020

Een levendige reconstructie van de studentenprotesten op de Wits Universiteit in Johannesburg. Toen de Zuid-Afrikaanse regering in 2015 besloot de collegegelden te verhogen, verzetten de studenten zich daartegen onder de noemer #FeesMustFall. Prominente leiders van de protesten, onder wie activist Shaeera Kalla, vertellen in deze documentaire hoe de aanvankelijk vreedzame demonstratie hard werd neergeslagen toen de universiteit de politiemacht inschakelde.

Framing the Other (Ethiopië)

25 min- 2011

In de documentaire volg je een toeriste die de Mursi stam in Ethiopië wil fotograferen. De vrouwen van de stam staan bekend om het plaatsen van grote borden in hun onderlip. Poseren voor de camera van toeristen is uitgegroeid tot belangrijkste bron van inkomsten voor de Mursi. Om meer geld te verdienen, verfraaien ze hun 'kostuums' op zodanige wijze dat er minder van hun oorspronkelijke cultuur overblijft. De documentaire onderzoekt de rol van toerisme in Ethiopië.